Vijesti

Nakon osjetila vida i sluha kod VR iskustva, možda je vrijeme i za njuh?

Pitanje je vremena kad će VR uređaji imati i olfaktivnu percepciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ključ virtualne realnosti leži u imerziji. Što je realnija, to je i bolja. Dosadašnji VR uređaji su uglavnom nudili virtualnu realnost po pitanju slike i zvuka. A što je s njuhom?

Benji Li i njegov istraživački tim na Nanyang Technological University u Singapuru su napravili studiju o tome kako virtualna realnost može utjecati na prehrambene navike čovjeka. KUglavnom je njuh odgovoran za to kako percipiramo određenu hranu (sviđa li nam se ili ne) pa ako promjenimo miris hrane, mjenjamo i čovjekov stav prema njoj hoće li istu pojesti ili ne.

Recimo da u stvarnom životu hrana koju planiramo pojesti bude nešto čiji miris nam se ne sviđa (a baš kao za inat ta hrana bude zdrava). Pomoću VR uređaja promjenimo vizualni izgled hrane u nešto nama privlačno i miris od kojeg će nam curiti sline. Hrana će biti pojedena, a VR će ispuniti svrhu. Odlično!

FeelReal već nudi Smellovision, VR uređaj putem kojeg pomoću ubačenih cartridgea možemo ojsetiti mirise oceana, džungle, vatre, trave, metala, pudera i cvijeća. Zasada to još uvijek djeluje glomazno i nepraktično, ali vjerojatno će se s vremenom i ti problemi riješiti, a takvi VR uređaji postati robom dostupnoj široj masi u kompaktnom pakiranju.

Dakako, fora bi bilo osjetiti miris baruta ili napalma u rano jutro, ali želimo li zbilja osjetiti smrad plutajućih fekalija u kanalizaciji u kojoj se šuljamo rješavajući neku misiju u imerzivnom simu?

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano