Vijesti

Nismo posvetili dovoljno pažnje 3D audiu i posebnom čipu u PlayStationu 5 koji će iz korijena promijeniti način na koji se igramo

Sony je na relativno dosadnoj svojoj PlayStation 5 prezentaciji značajno vrijeme pružio novoj audio tehnologiji koja je pravi next-gen u punom smislu te riječi. Čak i ako nemate kvalitetne zvučnike ili slušalice, osjetit ćete nevjerojatnu razliku u kvaliteti zvuka. Tempest Engine čip koji će sve to pogoniti je pravo umjetničko djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S novom generacijom konzola po prvi put će mase dobiti mogućnost uživanja u 3D zvuku. Radi se o tehnici koja će omogućiti da doslovnije nego ikad čujete zvukove oko sebe u tolikoj kvaliteti da ćete moći točno odrediti iz kojeg smjera stižu i koliko su udaljeni. Dosad se uz kvalitetne slušalice i angažman developera mogao postići sličan efekt u igrama, posebice u FPS-ovima, ali na sve to ćete zaboraviti kad Tempest Engine odradi svoj posao.

Precizan zvuk realniji nego ikada

S novom generacijom više neće biti – “hm, gađaju me iz gore desno, ali nisam siguran”. Znat ćete s velikom sigurnošću i apsolutno će vam biti jasno odakle stiže zvuk. Pa čak i ako nemate kvalitetne zvučnike. Netko je u sobi iznad vas? Po koracima ćete u centimetar moći odrediti gdje točno iznad vas se nalazi. Sve to smo dosad u kvalitetno odrađenim igrama mogli donekle rasaznati, a sad se već ponavljamo – s ovom audio tehnologijom to će biti apsolutno jasno.

Teško je to objasniti, ali zvukovi u prostoru imat će dubinu, intezitet, poziciju i moći će ih biti na stotine. I svakog od njih ćete prepoznati bez problema. Ako posjedujete barem solidne slušalice nekakav bazični uvid kako će to zvučati dobit ćete sa slušanjem videa ispod.

https://www.youtube.com/watch?v=8IXm6SuUigI

Kako je Mark Cerny objasnio prekjučer na prezentaciji u 3D zvuku najviše ćemo uživati na slušalicama, što je i logično, ali radi se o toliko naprednom sustavu da ni oni na najobičnijim TV zvučnicima neće biti zakinuti.

Uz novu generaciju zvuka drugačije čete igrati igre

Da bi ste postigao takav efekt Sony je išao toliko daleko da su rađeni profili preko 100 ljudi. Svaka osoba je različita, a o primitku i definiciji zvuka ovisi jako puno faktora. Zvučati će vam banalno na prvu, ali u jednadžbu ulazi oblik glave, ušiju, duljina i volumen ušnih kanala, nosne šupljine… Sve to je potrebno precizno utvrditi kako biste vi osobno dobili najkvalitetnije optimizirani mogući zvuk.

Nova generacija zvuka promijenit će način na koji igramo igre više nego ikakvo napucavanje grafike. I odlična vijest je, a sada se već ponavljamo, u ovoj tehnologiji će moći uživati svi, bez obzira kako i preko kojeg uređaja reproducirate zvuk. A ako imate iole dobre slušalice čeka vas simfonija.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano