Vijesti

Nvidia je najavila GeForce RTX 2060 grafičke kartice; jače su nego GTX 1070 Ti

Zamjena za prošlogeneracijski best buy GTX 1060 konačno stiže!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je većina nas polako privodila blagdansko ozračje kraju zaključno sa Sveta Tri Kralja, Nvidia nas je baš jučer na taj dan počastila najavom GeForce RTX 2060. Grafičkom karticom koja bi cijenom od 349 dolara trebala približiti Turing arhitekturu i ray tracing tehnologiju širokoj lepezi PC igrača mjerljivih u milijunima. Odnosno RTX 2060 bi trebala biti grafička kartica koja nudi najbolji omjer dobivenih performansi za uložen novac.

Što se krije “ispod haube”? Krije se 6GB DDR6 memorije te 240 Tensor Cores koje mogu istisnuti impresivnih 52 TFLOPS-a i 5 Gigarays-a u sekundi. Uz već spomennuti ray tracing, RTX 2060 će nuditi i Deep Learning Super Sampling (DLSS). Čini se da je klasičnom renderiranju scena u igrama odzvonilo kada će DLSS kroz duboku neuralnu mrežu inteligentno birati detalje više frameova kako bi završni prikaz izgledao najbolje što može.

Čini se kako će Battlefield V biti “testni poligon” za DLSS, s obzirom da će Electronic Arts ubrzo izbaciti zakrpu koja će omogućavati isti te će se dodatno poigrati s optimizacijom ray tracinga. Uključivanje obje tehnologije istovremeno navodno nebi smjelo imati drastičnu razliku u performansama u odnosu na isključene postavke ray tracinga. Nvidia zasad tvrdi da RTX 2060 vrti Battlefield V sa uključenim ray tracingom u 60 FPS-a.

Sudeći prema testovima same Nvidie na igrama kao što su Battlefield V, Deus Ex: Mankind Divided, The Division, Doom, Fallout 4, Far Cry 5, Ghost Recon: Wildlands, Hitman 2, Hitman Pro, Middle-Earth: Shadow of War, PUBG, Rise of the Tomb Raider, Shadow of the Tomb Raider, Sniper Elite 4, Strange Brigade, VRMark, The Witcher 3: Wild Hunt, Wolfenstein II na rezoluciji 2560×1440 RTX 2060 ostvaruje u prosjeku 60% bolje rezultate nego GTX 1060. Sto više, RTX 2060 je toliko jaka kartica da u performansama nabija i GTX 1070 Ti. U kojem postotku bi to moglo biti? Tko zna. Špekulira se da bi se moglo raditi o 5 do možda 10%. Bolje je pričekati nezavisne testove trećih strana.

RTX 2060 službeno izlazi 15.1.2019. po cijeni od 349$, a postojati će, kroz limitirani period, bundleovi sa igrama kao što su Anthem ili Battlefield V. Kod nas će, nažalost, vjerojatno prije biti 400€ ili možda i više.

 

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano