Vijesti

Otkriven PlayStation 5: Značajno slabiji od novog Xboxa

Dok Mark Cerny i dalje dosadno blebeće na PlayStation 5 “deep dive” streamu, dobili smo i službene specifikacije PlayStationa 5.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za neke će biti pomalo razočaravajuća činjenica kako je PlayStation 5 po specifikacijama značajno slabiji od Xbox Series X. Vidjet ćemo što će reći stručnjaci, ali ovako laički, od oka, radi se o razlici od barem 20-ak posto.

Grafički PlayStation 5 će razvijati 10.28 teraflopsa (XSEX = 12 teraflopsa) 36 proceroske jedinice (XSEX 52) koje će raditi na većoj frekvenciji od onog na Xboxu (2.23GHz naprama 1.825GHz). Iako na istoj arhitekturi, grafički će PS5 biti značajno slabiji od Xbox Series X.

Procesor je kao i Xbox temeljen na AMD-ovoj Zen 2 arhitekturi, čijih 8 jezgri kuca na 3,5GHz (XSEX 3,8GHz)

Duplo bolji SSD mogao bi nadoknaditi razliku

16GB GDDR6 memorije je slično kao i na Xbox SEX, ali je zato , kao što se i pričalo, SSD u PlayStationu 5 pravi mali monstrum na kojeg će se, izgleda, Sony oslanjati znatno više od konkurencije. Tako će SSD memorija na PlayStationu 5 imati propusnost od čak 5,5GB po sekundi, dok će na Xbox Series X to na više nego duplo manjih 2.4GB po sekundi.

Razočaranje je tek 825GB prostora na disku za igre i to će Sony dobro trebati objasniti zašto su se odlučili na baš toliku količinu memorije. Kako bilo, arhitekt PlayStationa 5 Mark Cerny je objašnjavao na streamu načine na koje će ova velika propusnost SSD diska imati utjecaj na performanse. Hoće li to developeri znati iskoristiti, pa nadoknaditi očito hardversku inferiornost na novi Xbox tek treba vidjeti.

O cijeni, igrama i samom izgledu PlayStationa 5 nije bilo riječi, ali s obzirom na sve napisano, za očekivati je kako će ona biti niža od Xbox Series X. Inače, globalno gledano, PlayStation 5 će gledati u leđa Xbox Series X narednu generaciju konzola.

PlayStation 5PlayStation 4
CPU8x Zen 2 Cores at 3.5GHz (variable frequency)8x Jaguar Cores at 1.6GHz
GPU10.28 TFLOPs, 36 CUs at 2.23GHz (variable frequency)1.84 TFLOPs, 18 CUs at 800MHz
GPU ArchitectureCustom RDNA 2Custom GCN
Memory/Interface16GB GDDR6/256-bit8GB GDDR5/256-bit
Memory Bandwidth448GB/s176GB/s
Internal StorageCustom 825GB SSD500GB HDD
IO Throughput5.5GB/s (Raw), Typical 8-9GB/s (Compressed)Approx 50-100MB/s (dependent on data location on HDD)
Expandable StorageNVMe SSD SlotReplaceable internal HDD
External StorageUSB HDD SupportUSB HDD Support
Optical Drive4K UHD Blu-ray DriveBlu-ray Drive

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano