Vijesti

Ovo je tehnologija koja će s PS5 kontrolerom omogućiti bolje igranje u oblaku

Sony i PlayStation su jedni od predvodnika industrije kod streamanja igara. Kupnjom Gaikaia 2012. godine Sony je među prvima ušao na to tržište, pa iako je danas PlayStation Now usluga relativno raširena u zapadnim zemljama, Sony danas kaska. PS Now u ovom trenutku jednostavno nije toliko kvalitetan kako bi ušao u mainstream.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Google Stadia bi idući mjesec trebala prevrnuti industriju naopačke, GeForce Now već sad ima kvalitetno riješenje, a uskoro bi to trebali imati Microsoft, Electronic Arts i neki drugi igrači. Sony bi trebao biti spreman ozbiljnije uskočiti na vlak negdje s dolaskom PlayStationa 5, a najviše zahvaljujući suradnji s Microsoftom s kojim ulazi u deal za korištenje Azure mreže servera.

Najveći problem je, dakako, latencija, odnosno odaziv servera i kašnjenje slike na ekranu nakon pritiska gumba. Tko uspije taj odziv svesti na manju razinu, taj će dobiti cloud gaming rat, ili će u najmanju ruku biti u velikoj prednosti nad ostalima. Google je smislio zanimljivo riješenje utoliko što je razvio kontroler koji se preko interneta spaja direktno na server na kojem se pokreće igra, pa tako uštedio određenu količinu vremena odziva koja bi se izgubila negdje u petlji.

Čini se da je Sony odlučio prekopirati tu soluciju, pa je nizozemski Techtastic otkrio Sonyjev patent za tehnologiju koja radi približno isto što i Google sa svojim Stadia kontrolerom.

Tako bi novi kontroler, a vjerojatno će to biti PlayStation 5 kontroler, trebao imati mogućnost da se poveže direktno na ruter umjesto na konzolu. To bi trebalo ukloniti jedan korak (samu konzolu) na putu prema serveru na kojem se pokreće igra, a samim time smanjiti vrijeme potrebno za odziv. Slično kao i Google Stadia.

S obzirom da Sony i dalje pokazuje namjere da nastavi razvoj cloud gaminga, ne sumnjamo kako će nova tehnologija zaživjeti s dolaskom PlayStationa 5. Također, pretpostavljamo kako će sličnim smjerom krenuti i drugi takmaci.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano