Vijesti

Nove informacije o PlayStationu 5: konzola eliminira loading ekrane, imat će “boost mode” i 24GB RAM-a

Nismo dugo pisali o PlayStationu 5, zar ne? Razlog je vrlo jednostavan. Nije bilo nikakvih informacija što ima smisla jer je Sony tek nedavno i izašao u javnost s podacima o postojanju konzole.

SSD je ključ PlayStationa 5 i iduće generacije

Ovo što ćete sad čitati, a vezano je za SSD nije glasina, nego su to riječi Sony glasnogovornika, a informacije dolaze iz službenog PlayStation časopisa koji dolazi u lipnju.

A Sonyjev glasnogovornik ponovno je istaknuo da je SSD ključ konzole. S PlayStationom 5 Sony želi maknuti i eliminirati loading ekrane što će valjda ovaj hibridni i customizirani SSD i omogućiti. No to nije jedina prednost takvog jednog SSD-a koji bi trebao biti do sad najbrži ikad napravljen.

An ultra-high-speed SSD is the key to our next generation. Our vision is to make loading screens a thing of the past, enabling creators to build new and unique gameplay experiences.

Zamislite samo koliko će developerima dati mogućnost bržeg streamanje podataka. Posebno će to biti značajno za open world igre u kojima često kasne učitavanja tekstura.

Mrcina od 24GB RAM-a

Ovo što ćete iduće čitati je dio glasina, a dio smo zapravo već znali. Čovjek koji je plasirao glasine tvrdi da je njegov prijatelj bio na Sony događaju koji je bio samo dan nakon službene najave specifikacije konzole.

Ovdje je održan Sony sastanak za posebne uzvanike
  • CPU (procesor) je manje više poznat, ali točne specifikacije su:
    8 jezgri AMD Ryzen (7nm Zen 2) “clockan” na 3.2Ghz (frekvenciju do sad nismo znali)
  • GPU (grafička) – Navi GPU, 56CU, 1.8Ghz, 12.9TF + onaj spomenuti secret sauce koji su posebno za PS5 razvili Sony i AMD
  • 24GB RAM-a (ne znamo bandwith)
  • Customizirani SSD uparen zajedno s HDD-om

Nativna (prirodna) podrška za PS4 igre koje će dobiti nekakav “boost mode” što znači da će raditi bolje nego na PlayStationu 4. Pretpostavljamo nešto što Xbox One X radi s Xbox One igrama.

Druga slika s eventa – ako zumirate možete vidjeti da svi nose one Sony vezice oko vrata

E sad, ova nas informacija ne veseli ako je točna. Navodno da će PS3 igre još neko vrijeme ostati ekskluziva za PS Now i čini se da PS5 neće odmah biti kompatibilan s njima ili neće uopće jer Sony i dalje želi gurati PS Now servis.

Više detalja očekujemo uoči E3-a sajma jer sumnjamo da će Sony ostati posve miran.

Oznake

11
Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao
5 Comment threads
6 Thread replies
0 Pratitelja
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Boja1964WekyZeroFensiSuperstarmother_naturee Recent comment authors
novije starije popularnije
Zero

Ovo eliminiranje učitavanja zvuči tako pompozno. Na kraju će ga zasigurno biti, a zbog nekih lijenih devova pitanje je kako će pokretanje multiplatformskih igara na drugim platformama i mehaničkim diskovima uopće izgledati tj. koliko očajno dugačko će postati. Ali ok, ako je to cijena napretka…nadam se samo da će ovo povući i još veću pristupačnost SSD-ova velikog kapaciteta. Realno, nekih 1 TB bi za današnje potrebe i novu generaciju bilo bi “na knap” već i za kežual korisnika koji odigra 1-2 igre mjesečno, uzevši u obzir da će igre vjerojatno dolaziti s oko 100 GB instalacije + zakrpe i ažuriranja.

Weky

Neće pojeftiniti SSD zbog PS5 jer PS5 neće ni imati SSD. Vjerojatno će imati neku novu generaciju hibridnog diska gdje će imati 1 ili 2 TB mehaničkog izmjenjivog diska i mogućnost eksternog, kao PS4, a ovih 24 GB ili 32 GB se odnosi na nekakav memorijski čip koji glumi hibridni SSD u koji se streamaju bitni podaci za trenutno pokrenutu igru. Sve bi moglo funkcionirati sasvim fino. Secret sauce je vjerojatno samostalni Ray Tracing procesor u sklopu grafičke.

Zero

Ne mora nužno ni biti klasični SSD. Ako će najbliža alternativa tome što se nalazi u PS5 biti upravo onaj klasični SSD (nebitno sad je li M2, SATA ili koje god već sučelje i dovoljno značajna propusnost u odnosu na klasični HDD bila), ljudi će željeti slično iskustvo i na ostalim platformama, poglavito PC-u. Devovi bi također mogli početi stavljati SSD u preporučene zahtjeve jer će htjeti da svi imaju podjednako iskustvo. U tom smislu bi Sony opet mogao gurati tehnologiju i standard naprijed, kao što je uostalom s PS konzolama to činio s optičkim medijima kroz dosadašnju povijest.

Weky

Xbox će pratiti priču, a na PC-u je SSD već standard, tako da oko toga ne treba brinuti.
Međutim, taj streaming podataka se treba drugačije iskoristiti. Baš kako kažeš, još od PS2 na svakoj generaciji slušamo o eliminaciji loadinga, a ne znam u čemu je problem. Već više od desetljeća skrivaju loading iza cutscena, ali samo učitavanje nikad nije bilo neki problem. Mislim da nitko ne razmišlja u smislu, jebote treba nam nova generacija jer mi je dosta loadinga. Igrači žele kvalitetnije i veće igre, a ovo je totalno negdje pedeseto na listi prioriteta.

Boja1964

Na PC je SSD standard. Je, ali ne za igranje. Koja igra koristi mogućnosti SSD diska? S ovim će konačno profitirati i PC igrači je će im konačno SSD disk imati smisla i u gamingu.

mother_naturee

Mene najvise strasi taj custom made sonyev SSD..Samo da nebude nesto integrirano u maticnu ili van serijsko tipa SSD kompatibilan samo sa PS5 i sa nekakavim shit specijalnim sata portom na koji nemoze nista osim tog uber brzog SSD. Ne zelim biti prisljeni odvalit bubreg i biti na jednoj opciji ako slucajno zakaze..Nadam se opciji da ce se moci bez trganja jamstva povecati kapacitet kao i dosada

FensiSuperstar

a gle može ti bilo koja komponenta riknuti da ga jebeš. ssd je brijem zadnja stvar koja će ti u plejki riknuti

Yakuza_stinger

Microsoft? Nintendo? Google?

Weky

Ove glasine su se svele na ono, djed mraz postoji. Kakve 24 gige rama lol.

FensiSuperstar

Djed Mraz postoji.

Povezano

Back to top button
Close
Close