Vijesti

PlayStationov 5 SSD je ispred našeg vremena i neće ga se moći nadograditi tek tako

Mark Cerny i Sony su se za ovu generaciju konzola odlučili za nešto slabije specifikacije (u odnosu na monstruozni Xbox Series X), a višak potencijala su odlučili uložiti u značajno snažniji SSD disk vlastite proizvodnje kakav je još neviđen na tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na PC-ju je u gornjem segmentu tržišta igranje na SSD diskovima sad već postao standard, makar developeri upravo zbog konzola nisu još započeli koristiti sve njegove beneficije. S dolaskom nove generacije konzola to bi se trebalo promijeniti, pa iako je SSD disk potvrđen i za Xbox Series X, riješenje na PlayStationu 5 je dvostruko snažnije, dok se na PC-ju igrači još nisu susreli s ovakvim brzinama.

Nova generacija neviđena čak i na računalima

PlayStationov 5 SSD će raditi na PCIe 4.0 sučelju što je standard koji se tek pojavio na tržištu i sadašnji SSD diskovi u slobodnoj prodaji još ne dostižu bandwidth brzine od 5GB po sekundi kao Sonyjev disk, a oni koji su se približili tome koštaju više nego što bi uopće trebala biti cijena “petice”. Ipak, negdje do kraja godine bi se na tržištu trebali pojaviti i prvi diskovi s takvim brzinama, kojima bi s vremenom trebala padati cijena i početi se koristiti u šire namjene.

Ipak, čak i kad se pojave prvi PCIe 4.0 SSD diskovi za široku upotrebu, još uvijek ne postoje garancije kako će oni fizički odgovarati utoru u PlayStationu 5. Stoga postoje dvije solucije:

  1. 1. Čekati Sony da u prodaju pusti vlastite SSD diskove namijenjene upravo PlayStationu 5
  2. 2. Čekati ostatak tržišta da se prilagodi

Kako bilo, 825 gigabajta prostora na PlayStationu 5 već sada izaziva anksioznost. A zahvaljujući next-gen SSD disku u punom smislu te riječi čini se kako, barem u početku generacije, nabavka dodatnog diskovnog prostora neće biti tako jednostavna.

Za kraj ćemo postaviti pitanje na koje još uvijek ne možemo pružiti odgovor. Čemu tako snažni disk s toliko monstruoznim propusnostima, te kako i na koji način ćemo osjetiti razliku u odnosu na konkurenciju sa snažnijim procesorom i grafikom?

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano