Vijesti

Priprema se velika tužba za Fortnite jer stvara ovisnost

Odvjetnička tvrtka iz kanadskog Montreala priprema ozbiljnu i poprilično veliku optužnicu protiv Epic Gamesa. Kako piše CBC, nakon što im se javilo dvoje roditelja djece starosti od 10 – 15 godina koji su se požalili da Fortnite stvara (pre)veliku ovisnost, odvjetnička tvrtka Calex Légal sad priprema masovnu optužnicu.

Tako Calex Légal poziva roditelje djece koja imaju slična loša iskustva da im se jave kako bi prikupili što više podataka, ali i kako bi zajedno sudjelovali u tzv. Class Action optužnici.

I tu se ne radi o nekakvom pokušaju prevare ili plivanju u mutnom, već se priprema optužnica na jako ozbiljnim temeljima. Naime, optužnica će se temeljiti na tome što Epic Games nigdje nije naznačio kako se radi o proizvodu koji izaziva ovisnost, dok istovremeno zapošljava čitav tim psihologa zaduženih da istražuju navike igrača, prvenstveno mladih osoba, te napravi igrače još ovisnijima.

Odvjetnici idu toliko daleko da ovisnost o Fortniteu uspoređuju s onom o kokainu, a optimizam u pozitivan ishod optužnice daje im sličan slučaj gdje je vrhovni sud u Kanadi presudio protiv jednog velikog proizvođača cigareta koji nije jasno označio kako se radi o proizvodu koji izaziva ovisnost.

Što ako optužnica “prođe”?

I dok smo poprilično uvjereni u tvrdnje da Epic zaista zapošljava psihologe kako bi pratili navike igrača, ako ova optužnica prođe na tapeti bi se mogle pronaći i brojne druge popularne igre.

Smatrate li trebaju li proizvođači igara naglašavati kako njihova igra izaziva ovisnost, ili je to dužnost regulativnih tijela? Te smatrate li kako bi proizvođači igara trebali biti transparentniji po pitanju kakve procese odrađuju kako bi pokušali produžiti vijek trajanja njihove igre, odnosno izazvali ovisnost?

Oznake

Povezano

Back to top button
Close
Close