Vijesti

Razotkrivene su Xbox Series X specifikacije i radi se o pravom monstrumu

Microsoft je upravo u potpunosti razotkrio specifikacije Xbox Series X konzole nove generacije i moramo reći da smo, unatoč većini ranije poznatim informacijama, poprilično impresionirani. U nastavku pročitajte sve što smo saznali, a jednom ako se otkrije dobra cijena impresije će biti i snažnije ako ona bude ispod 500 eura. Bit će to prava pljačka. Ali za tu cijenu apsolutno je jasno kako bi Microsoft gubio novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći odmak u odnosu na još uvijek aktualnu generaciju konzola (osim prelaza na SSD) definitivno je prilagođeni AMD-ov ZEN procesor druge generacije čijih 8 jezgri radi na taktu od 3.8 GHz. Treba napomenuti kako je jedna jezgra rezervirana za operativni sustav. Ovo procesorsko rješenje (koje će biti slično i na PS5) nemjerljivo je bolje od već 2013. godine zastarjelog Jaguar procesora.

Potvrđeno je i 12 teraflopsa teško grafičko riješenje na AMD-ovoj RDNA 2 arhitekturi s 52 proceroske jedinice na taktu od 1.825GHz svaka. Pričamo o grafičkoj snazi mjerljivoj s Nvidijinim GTX 2080 grafičkim karticama što su i pokazala prva testiranja Digital Foundryja koji se naveliko igra s konzolom.

Čeka nas 16GB GDDR6 memorije od kojih će se 10 koristiti za grafiku, 3,5GB u standardne RAM svrhe, a 2,5 bit će rezervirano za potrebe operativnog sustava. Uz to je potvrđeno i standardnih 1TB NVMe SSD prostora u obliku kojeg je Microsoft osmislio u suradnji sa Seagateom. Xbox Series X će imati posebne utore za dodatno proširenje memorije, što je dobra vijest koliko i loša. S obzirom na posebne dimenzije ovog SSD rješenja poprilično je izvjesno kako nećemo moći proširivati memoriju konzole vlastitim klasičnim SSD diskovima, već ćemo trebati kupovati posebne (čitaj skuplje) Xbox diskove.

Preporodit ćemo se s brzinom učitavanja igara

Zahvaljujući prelasku na SSD diskove i bolju RAM memoriju, igre će se učitavati nemjerljivo brže (primjerice State of Decay na videu ispod učitava se 40 sekunda brže od XONE-X), a moći će se pokretati i više igara istovremeno između kojih će tranzicija biti iznimno ugodna.

Microsoft kaže, a mi mu donekle vjerujemo, kako će s ovim specifikacijama biti moguće igre izvoditi u 4K rezoluciji uz standard od 60 sličica u sekundi koji će u nekim igrama ići i do 120.

CPU8x Cores @ 3.8 GHz (3.66 GHz w/ SMT) Custom Zen 2 CPU
GPU12 TFLOPS, 52 CUs @ 1.825 GHz Custom RDNA 2 GPU
Die Size360.45 mm2
Process7nm Enhanced
Memory16 GB GDDR6 w/ 320mb bus
Memory Bandwidth10GB @ 560 GB/s, 6GB @ 336 GB/s
Internal Storage1 TB Custom NVME SSD
I/O Throughput2.4 GB/s (Raw), 4.8 GB/s (Compressed, with custom hardware decompression block)
Expandable Storage1 TB Expansion Card (matches internal storage exactly)
External StorageUSB 3.2 External HDD Support
Optical Drive4K UHD Blu-Ray Drive
Performance Target4K @ 60 FPS, Up to 120 FPS

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano