Vijesti

Samsung predviđa izlazak GDDR6 memorije u 2018. godini

Prema nekim najavama ova memorija je trebala stići sljedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postojala su određena nagađanja kako će nova GDDR6 memorija biti zastupljena u grafičkim karticama koje izlaze u 2017. godini, međutim, Samsung je izjavio kako očekuje izlazak spomenute brze memorije u 2018. godini. Najavljeni izlazak se nikako ne poklapa sa objavljenim planovima Nvidije i AMD-a, jer sljedeća AMD arhitektura, kodnog imena Vega, izlazi u 2107. godini, a trebala bi imati još bržu HMB2 memoriju, iako nije sasvim jasno odnosi li se to na sve serije iz te generacije.

Isto tako, još jedna generacija AMD-a je najavljena za 2018. godinu, kodnog imena Navi, a u specifikacijama je navedena memorija nove generacije. Što se tiče zelenog tima, Pascal arhitektura bi trebala biti aktualna do 2018. godine, a nakon nje dolazi Volta koja bi prema najavama trebala predstavljati značajan skok u odnosu na Pascal, što opet ne ide u prilog GDDR6 memoriji, već HBM ili HBM2.

GDDR6 memorija nudi propusnost od 14 GB po sekundi, a ako se prijenos vrši putem 256 bitne sabirnice, to znači prijenos od 448 GB po sekundi, te do 672 GB po sekundi na 384 bitnoj sabirnici. Usporedbe radi, najnovija GTX 1080 putem 256 bitne sabirnice prenosi 320 GB po sekundi. Još veću propusnost će ponuditi HBM2 i HBM3 memorija, ali radi se o iznimno skupom rješenju, te je ovo zapravo jedini razlog zašto će GDDR6 pronaći svoje mjesto u arhitekturama Vega, Navi i Volta. Za referencu uzmimo nedavni primjer Pascala, gdje su svi grafički modeli iz te serije imali GDDR5X umjesto najavljene HBM memorije.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano