Vijesti

Sony ima problem s PS5 proizvodnjom i finalnom cijenom konzole zbog većih troškova proizvodnje

Prema pisanju tehnološkog portala Bloomberg koji nije klikbejterski portal, Sony još uvijek ne zna finalnu cijenu PlayStationa 5 zbog nekoliko vrlo važnih faktora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno jedna PlayStation 5 konzola u proizvodnji košta oko $450 i Sony ima problema s formiranjem finalne cijene. PlayStation 4 je u proizvodnji koštao oko $381, a znamo da je cijena u trgovinama bila $399.

Dakle, ako ne žele izgubiti na svakoj konzoli, PlayStation 5 bi trebao koštati negdje između $470-499 što je iskreno cijena koju većina nas i očekuje. Navodno da je zbog cijene unutar kompanije došlo do razilaženja u mišljenjima jer dio čelnih ljudi želi plasirati konzolu s manjom cijenom i svjesno na njima ostvariti gubitak, dok drugi dio zagovara malo skuplju cijenu i minimalnu zaradu.

Skuplje hlađenje i nedostatak komponenata

Kako navodi Bloomberg, Sony je ovu generaciju odlučio riješiti probleme s pregrijavanjem konzole i sustav hlađenja u proizvodnji košta nekoliko dolara. Inače je koštao ispod jednog dolara.

Drugi problem je pomanjkanje DRAM i NAND flash memorije na tržištu. Razlog leži u u proizvođačima mobitela i potražnji navedenih komponenti za proizvodnju mobitela.

Novi PSVR, cross-gen igre i Microsoft

Također, poznato je da će kompanija lansirati novi PSVR, a kompanija je odustala od lansiranja nove kamere zbog nedostatka DRAM-a što ne znači da kamera neće biti lansirana kad se stanje na tržištu normalizira.

Većina igara koje će ove zime doći na PlayStation 5, biti će dostupne i na PS4 konzoli. Sony je ranije potvrdio da će na launchu biti PS5 ekskluziva, pa će biti zanimljivo vidjeti koje su to igre ako će gotovo sve doći na PS4.

Many of the games launched for the PlayStation 5 will also be available to play on the predecessor machine, so revenue from software and related network services is expected to keep the business performance intact. 

I zadnja informacija koja je bitna, a o kojoj smo već ranije pisali – finalna cijena PlayStation 5 konzole ovisi o Microsoftu. Sony igra igru čekanja i želi vidjeti koju cijenu će objesiti Microsoft za svoj Xbox Series X.

People within the PlayStation business unit said a key factor in deciding the ultimate PlayStation 5 retail price will be where Microsoft sets its price for the next-generation Xbox Series X.

Vrlo je zanimljiva ta igra čekanja, ako malo bolje pogledate. Microsoft ima više love od Sonyja te puno lakše može podnijeti nižu launch cijenu konzole, dok Sony nema ipak takav luksuz. MS ima taj luksuz da namjerno može rušiti cijenu ako želi, iako sumnjamo da će to raditi. Posebno ako su točne glasine da će Xbox Series X biti jača konzola. Sukladno tome će i cijena same proizvodnje biti veća.

S druge strane, Sony i PlayStation su u punoj boljoj poziciji na tržištu igara i smatramo da bi igrači i platili malo više za PS5 nego za Xbox Series X. Obrnuti primjer jednostavno ne bi prošao.

Jedino što Sony i PlayStation ne smiju je staviti $100 veću cijenu od konkurencije. Sjetite se razlike u početnoj cijeni PS3 i Xboxa 360 i početnih prodajnih rezultata konzola.

Naša pretpostavka je da će PS5 koštati €499. Sve ispod toga je samo dodatni bonus.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano