Vijesti

Sonyjev novi PlayStation 5 patent znači “smrt” loading ekranima i donosi pravu revoluciju u gaming

Vidjeli smo već u akciji PlayStation 5 SSD koji gotovo instantno učitava svijet Spider-Mana. U odnosu na PlayStation 4, pričamo o 19x bržem učitavanju. Sony je također pokazao i besprijekorno glatko streamanje svijeta igre koje na PS5 hardveru zaista izgleda prilično moćno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ovo čini se nikako nije maksimum što Sony planira napraviti na PlayStationu 5. U prošli utorak su registrirali patent koji ovu priču dodatno podiže na veću razinu. Sony želi u potpunosti eliminirati i maknuti loading ekrane iz igara. Posljednja verzija patenta opisuje kako će budući sistem moći podijeliti različita velika okruženja igre u manje dijelove na takav način da se izbjegnu učitavanja.

Ova slika zapravo znači da će igrači zahvaljujući novom patentu moći bez ikakvih učitavanja slobodno šetati ogromnim mapama i prelaziti u druge dijelove mape, pa čak i otići na potpuno nove mape, bez potrebe igre da ona te mape učita, što znači da nema loading ekrana.

Sonyjev novi patent cijepa jednu ogromnu mapu u te manje dijelove i sve ih učitava u pozadini što znači da bilo gdje igrač ode, mapa i igra su spremni za to i nema učitavanja i prijelaza u bespuća loading ekrana.

“A system and method are disclosed for dynamically loading game software for smooth game play. A load boundary associated with a game environment is identified. A position of a character in the game environment is then monitored. Instructions corresponding to a next game environment are loaded into a memory when the character crosses the load boundary, such that game play is not interrupted.”

Zašto uopće dolazi do loading ekrana? Ponekada učitavanje znači da konzola jednostavno prebacuje podatke iz memorije hard diska u konzolin RAM što primjerice renderira onda grafiku.

Također, loading ekran može značiti i da konzola oslobađa RAM-e koji će upotrijebiti za idući level ili sekciju igre. Sony sve ovo planira eliminirati s dolaskom PlayStationa 5.

Nekako se kladimo da će prva igra koja će ovo demonstrirati biti Horizon Zero Dawn 2 za koju se vjeruje da je launch naslov za PlayStation 5, a na kojoj Guerrilla radi već duže vremena.

PlayStation 5 kao što znamo dolazi negdje na jesen-zimu 2020. godine.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano