VijestiZanimljivosti

Što bi se dogodilo kad bi svakom našem klubu dali 300 milijuna eura? Simulirala je to ova FM simulacija.

Ako ste ljubitelji Football Managera, samo nogometa ili oboje, nemojte propustiti tekst o tome što bi se dogodilo kad bi napravili tim od 11 Yaya Tourea u najboljim godinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od istog autora sa stranice Theory of Football koja je svoj put započela obradama Football Manager simulacija, za drugu temu je odabrano nešto što će nam biti jako zanimljivo. Što bi se dogodilo kad biste dali 300 milijuna eura svakom nogometnom klubu s područja bivše Jugoslavije?

Kako se kod svakog nogometnog natjecanja povlači tema kako bi izgledala reprezentacija bivše Jugoslavije, autor je motiviran velikim uspjehom Hrvatske reprezentacije odlučio simulirati upravo našu regiju. Jer, poznato je, imamo velike reprezentativne uspjehe i gotovo nepresušan izvor nogometnih talenata, dok smo na klupskom polju izrazito loši i ne možemo se mjeriti s najboljim europskim klubovima i ligama.

Tako se rodila ideja – što bi se dogodilo kad bismo svakom klubu dali 300 milijuna eura? Jeli bi ga samo spiskali ili bi uložili u nešto konkretno? Autor je napravio preinake u editoru, namjestio sponzora koji će naredne tri godine svim Ex-Yu klubovima davati po sto milijuna eura i pokrenuo je simulaciju u trajanju od 100 godina.

Predvidio je za narednih 100 godina:

  • Hrvatska ili Srbija će osvojiti svjetsko prvenstvo
  • Slovenija će postati bolja reprezentacija zahvaljujući Mariboru koji će stvarati vrhunske mlade igrače
  • Crna Gora, Makedonija i Kosovo će dogurati do B skupine Europske lige nacija
  • Kosovo će imati momčadi koji će regularno igrati europska natjecanja
  • Kosovo će u jednom trenutku biti među 50 najboljih reprezentacija na svijetu
  • Srpski klub će osvojiti Ligu prvaka
  • Hrvatski klub će osvojiti Europsku ligu

Zaustavljamo se na 2022. godini, godini Svjetskog prvenstva u Katru.

Dinamo i Crvena Zvezda novce troše na vraćanje lokalnih talenata iz Europe, pa primjerice vraća Kalaicu iz Benfice 10 milijuna eura. Iako je pun k’o brod, Dinamo brzo prodaje Dani Olmoa i Antonia Marina u Barcelonu i Tottenham. Najveći ulazni transfer je Dinamov iz 2020., iz Kijeva su donijeli Mykolenka za 26,5 milijuna eura. Dok ostali klubovi žive relativno skromno, Partizan vraća Gudelja iz Kine za 22 milijuna i stavlja ga na astronomsku plaću od čak 105 tisuća eura tjedno.

Najveći transferi u Hrvatskoj 2022. godine.

Ostali klubovi su manje/više trgovali međusobno, pa izdvajamo transfer Šege u slovenski Alumnij za 17,5 milijuna, Labrovića iz Belupa u Hajduk za 12,5 milijuna te Dinu Marića iz Zaprešića u Rijeku za 11,5 milijuna.

Male države (Kosovo, Crna Gora, Makedonija i BiH) ne troše milijunske iznose, ali su porasle plaće igračima.

Na Svjetskom prvenstvu Hrvatska je ispala u četvrtfinalu od Francuske, koja je kasnije u finalu na penale poražena od Argentine bez Messija.

15 godina od početka simulacije

Jesu li sve spiskali na transfere i plaće, ili se ulagalo i u infrastrukturu? Dinamo je u Zagrebu sagradio novi stadion kapaciteta 43 tisuće ljudi i unaprijedio je trening kamp u “Superb” kvalitetu svjetske klase. Hajduk je također unaprijedio sve svoje sadržaje na “Excellent” razinu, razinu ispod Dinamove. Dakle, ulagalo se u infrastrukturu.

Dobar dio novca je potrošen, ali Hrvatski klubovi su i dalje u dobrim situacijama. Dinamo primjerice na računu ima preko 150 milijuna eura, istovremeno većina klubova ne baca novce na preplaćene igrače, dok za velike novce prodaju mlade talente. Veliki ulazni transferi su prestali biti pojava negdje nakon 8. godine simulacije, što znači da se većina novca potrošila do onda.

Dinamo i dalje impresivno trguje.

Što se tiče Europskih liga, Srbija je narasla do odličnog 10. mjesta (za razliku od 27. pozicije iz 2018. god), a Hrvatska je s 15. došla na 13. poziciju.

2032. još uvijek nema većih uspjeha u Europi. Redovno se igraju skupine Lige prvaka i Europske lige i tu se vidi napredak, međutim, još nijedna momčad nije dogurala do četvrtfinala nekog natjecanja. Po koeficijentu Partizan je 34., Dinamo 35., Crvena Zvezda 58., Maribor 72., a Hajduk negdje iza 80. mjesta.

50 godina od početka simulacije

Puno toga se popravilo. Hrvatska liga je 6. u Europi, a Srpska 7. Iznenađujuće, Kosovska liga je dogurala do 15. pozicije što je posebno zaintrigiralo autora simulacije. Dok su BiH, Makedonija i Crna Gora svoj novac spiskale na transfere i astronomske plaće igrača, Kosovske momčadi su svoj ulagale u infrastrukturu. Polako su se dizale i sad njihove momčadi regularno igraju europska natjecanja što ih je financijski održalo.

Sezona je 2059./2060. i dogodio se prvi veliki europski uspjeh. Hajduk je osvojio Ligu prvaka! Na putu prema tituli izbacio je PSV, Milan, Liverpool i Manchester City, a u finalu je pobijedio Arsenala. Tu sezonu su čak 3 hrvatska kluba igrala u grupama Lige prvaka. Također, godinu poslije Hajduk je igrao još jedno finale koje je izgubio od Barcelone. Hajduk je kasnije 2067. osvojio i Europsku ligu, nakon što je prethodno poražen u dva finala.

Bit će bili što su nekad bili.

Zanimljivo, a iskopali smo iz screenshotova, Hajduk je izgradio novi stadion čiji nam je kapacitet nepoznat. “Tomislav Ivić Park” je 2058. ugostio je finale Europske lige između Hoffenheima i Valencije, a 2105. i finale Lige prvaka između Besiktasa i Real Madrida. Ranije je 2088. “Dinamo Stadium” ugostio finale lige prvaka između Manchester Cityja i Atletico Madrida.

Nacionalne momčadi nisu imale pretjerano zapaženog uspjeha, 2042. Hrvatska je bila treća na Svjetskom prvenstvu, a 2064. Slovenija je na penale izgubila finale Europskog prvenstva od Italije.

100 godina od početka simulacije i globalna dominacija Hrvatske

U periodu između otprilike 60. i 100. godine simulacije Hrvatska je započela ozbiljnije ubirati plodove velikih investicija u nogometnu infrastrukturu iz 2018. 2118. godine Hajduk je po koeficijentu 8. klub u Europi, a Dinamo 9.

Hajduk je Lige prvaka osvajao 2077. i 2095., i još u tri navrata igrao finala. Dinamo je Ligu prvaka osvojio 2091. protiv Manchester Citya. Rijeka je osvojila Europsku ligu čak 3 puta, a jednom je to uspjelo za rukom i Istri 1961! Hrvatska je tako 100 godina simulacije završila kao četvrta najjača liga Europe.

Dva hrvatska kluba su u TOP 10, a sasvim neočekivano, na 20. i 22. su se pronašli Rudeš i Šibenik!

S uspjesima su stigli i veliki transferi. Hajduk je 2090. iz Liverpoola donio Japanca Yuki Yoshidu za čak 127 milijuna eura., a također u Liverpool prodao Bernarda Guedesa za 128 milijuna, što su najveći ulazno i izlazni transferi. 2079. godine Mateo Palacios je prodan iz PSG-a u Manchester United za 134 milijuna, što je najveći transfer hrvatskog igrača u simulaciji.

Proradila je i Hrvatska nogometna reprezentacija s dva osvojena Svjetska prvenstva 2102. i 2114 (finala protiv Južne Afrike i Engleske)., te jednim izgubljenim finalom od Nizozemske 2098. godine.

Predivan pogled.

Kako su prošle ostale države?

Najlošije su prošle Makedonija i Crna Gora koje su svoj novac spiskale brzo i nisu se pomaknule s mjesta ni nakon 100 godina. Slično je prošla i BiH uz iznimku Zrinjskog koji redovito igra u skupinama Lige Prvaka i 24. je klub u Europi.

Slovenija je bolja liga od BiH, iako Zrinski tuče sve njihove klubove, dok je Srbija iza Hrvatske najbolja i peta liga je po jačini u Europi, iako im reprezentacija nema značajnije uspjehe. Čini se da i dalje srpski izbornici ne pronalaze kemiju unutar momčadi.

Što se ostvarilo od predikcija?

  • Hrvatska ili Srbija će osvojiti svjetsko prvenstvo – TOČNO, Hrvatska je višestruki osvajač!
  • Slovenija će postati bolja reprezentacija zahvaljujući Mariboru koji će stvarati vrhunske mlade igrače – TOČNO, Slovenija je bolja, ali ne zahvaljujući Mariboru koji je tek šesti po jačini u zemlji
  • Crna Gora, Makedonija i Kosovo će dogurati do B skupine Europske lige nacija – NETOČNO, Makedonija i Crna gora svoje novce su spiskali, dok je Kosovo unatoč dobrim financijama i dalje premala zemlja
  • Kosovo će imati momčadi koji će regularno igrati europska natjecanja – TOČNO
  • Kosovo će u jednom trenutku biti među 50 najboljih reprezentacija na svijetu – NETOČNO, najbolja pozicija im je 59. mjesto
  • Srpski klub će osvojiti Ligu prvaka i Hrvatski klub će osvojiti Europsku ligu – DJELOMIČNO, Hrvati su osvajali oba natjecanja, a Srbi “samo” Europsku ligu

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS
Igra

Povezano