Vijesti

Svjetska zdravstvena organizacija uvrstila poremećaj igranja videoigara među oblike ovisnosti

Vijest koja neće razveseliti gamere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovisnost o videoigrama osjetljiva je tema za igrače videoigara s obzirom da njihov omiljeni hobi stavlja u negativan kontekst, no ta je tema ovih dana ponovo aktualna. Razlog tome je novo, 11. izdanje Međunarodne klasifikacije bolesti i srodnih zdravstvenih problema, priručnika Svjetske zdravstvene organizacije koji po prvi put navodi „gaming disorder“ odnosno poremećaj igranja videoigara pod oblicima ovisnosti.

Spomenuti priručnik, koji je 18. lipnja 2018. dobio svoju 11. reviziju, poremećaj igranja videoigara definira kao ponašanje koje karakterizira (a) smanjena mogućnost samokontrole kada je u pitanju igranje, (b) davanje prioriteta igranju do te mjere da igranje ima prednost nad ostalim interesima i dnevnim aktivnostima te (c) nastavljanje igranja čak i slučaju negativnih/neželjenih ishoda.

Ako ste nakon čitanja ove definicije pomislili da biste i vi mogli biti ovisnici o gamingu zato što se možda nekoliko puta subotom navečer radije ostali doma igrati igre nego izašli van s prijateljima, ne bojte se – to vas ne čini ovisnicima. Ono što je ključno za dijagnozu poremećaja igranja videoigara je da gore spomenuti ponašajni obrasci traju najmanje godinu dana te da ozbiljno narušavaju osobni, obiteljski, društveni, akademski i profesionalni aspekt života (ranija dijagnoza postavlja se samo ako su simptomi izrazito teški). Dakle, ako ste nekoliko puta znali igrati do 4 ujutro pa onda krvavih očiju išli na posao, to vas i dalje ne čini ovisnikom, no ako učestalo i kroz duži vremenski period igrate igre u vrijeme kada biste trebali spavati, možda biste se trebali zamisliti nad vašim gamerskim navikama.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano