Vijesti

Virtualna stvarnost pomaže osobama u suočavanju sa strahovima

Još jednom se pokazalo da tehnologija virtualne stvarnosti (VR) ima ogroman potencijal za psihoterapiju, ovaj put nakon zanimljivog eksperimenta na sveučilištu u Oxfordu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da VR može korisnike smjestiti u stresnu situaciju bez prave opasnosti, ovakav način korištenja tehnologije idealan je za primjerice tretiranje teških paranoja. Na Oxfordskom sveučilištu znanstveni tim je izabrao 30 sudionika za tretman liječenja deluzije proganjanja. Sudionici su nosili NVis SX111, profesionalni uređaj za VR korišten i od strane vojske (vrijednost mu je $24,000) te su bili smješteni u tipično stresnu situaciju, poput putovanja dizalom ili podzemnom željeznicom.

Istraživači su prvoj polovici grupe pacijenata rekli da koriste uobičajene mehanizme ophođenja, tipične za njih u takvim i sličnim situacijama (izbjegavanje kontakta očima i socijalnih interakcija). Drugoj grupi su rekli i da odbace takav obrambeni mehanizam, čak da se približe čudnim prolaznicima i probaju ih što duže gledati direktno u oči. Nakon polusatnog eksperimenta, 50% sudionika iz druge grupe su izliječeni od teške paranoje, te su bili mnogo manje ometeni tijekom interakcija u stvarnom svijetu. Čak je i prva grupa pokazala napredak, 20% sudionika je pokazivalo manju razinu paranoje nakon testiranja.

Profesor Daniel Freeman je izjavio: „Paranoja često dovodi do izolacije, osjećaja nezadovoljstva i izraženog stresa. Izrazito vidljivo pozitivni i nenadano brzi rezultati u ovom eksperimentu pokazuju novi smjer liječenja. U samo 30 minuta oni pojedinci koji su primijenili prave psihološke tehnike pokazali su i veliko smanjenje osjećaja paranoje. Naš tim će provjeriti jesu li efekti dugoročni, no ovo je još jedna od obećavajućih upotreba VR-a.“

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano