Vijesti

Vrijednost Bitcoina propada pa time i vrijednost Nvidia dionica pada

“Kriptovaluto znaj, svemu je kraj, zbogom i više se ne vraćaj?!” – furiozni gamer koji nije mogao skupit’ pare za GTX 1070 (kad je bilo relevantno).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno stanje na tržištu kriptovaluta nije baš bajno. Doba kada je Bitcoin iznosio 20,000 dolara u prosincu prošle godine se čini kao neka nestvarna prošlost jer sada u trenutku pisanja članka iznosi nešto ispod 4,000 $. Još k tome kada vrijednost Bitcoina padne, inherentno se ista stvar dogodi i kod ostalih kriptovaluta od kojih su mnoge izgubile i do 90% vrijednost kroz ovu godinu.

Dok je ovo zasad jako loša vijest za one investitore koji su investirali u kriptovalute dok su im vrijednosti bile znatno više te sad trpe financijske gubitke, jedan dio publike će posebno radovati ova vijest. Koga? PC gamere. Sjetimo se da je rudarenje kriptovaluta zahtjevalo sastavljanje onih bolesnih konfiguracija na koje bi se “nakalemilo” priličan broj high end grafičkih kartica. Zakonom ponude i potražnje, potražnja za high end karticama je uvelike nadmašila ponudu koju su u tom trenu AMD i Nvidia bili u stanju isporučiti. Događala se nestašica, a cijene onih koje su već bile u prodaji su išle “u nebo”, a time povukle cijenu i mid end kartica.

Nvidia u problemima?

Stvorilo se nova tržišna niša gdje je GPU dvojac mogao prodavati kartice osim u gamingu, samo je bilo pitanje koliko će to trajati. Već krajem ljeta se počelo događati to što mnogi opisuju kao “Cryptocurrency crash”, a Nvidia je počela osjećati posljedice. Pojavio se manjak od 23% u zaradama temeljenih na prodaji Pascal kartica namjenjenih rudarenju kriptovaluta što znači velike zalihe neprodanih kartica. Dakle, ponuda i potražnja će opet putem “nevidljive ruke” tržišta regulirati cijene tih kartica koje će se, na radost gamera, ustabiliti, a vjerojatno i sniziti samo da se Nvidia riješi zaliha prošlogeneracijske tehnologije.

Pad vrijednosti kriptovaluta i pad rudarenja za istima je nagrizao vrijednost Nvidia dionica. Nakon posljednjeg pada od 10%, vrijednost se spustila ispod razine iz srpnja 2017. godine. Znači li to probleme za Nvidiu? Vjerojatno ne. Za tog tehnološkog diva će cijela situacija biti “kao kad dobro kihneš”. Uostalom, treći kvartal ove godine Nvidia je uprihodila 3.18 milijardi dolara što je porast od 21% u odnosu na isti kvartal prošle godine. Uostalom, proširila se na tehnologije kao što su RAPIDS za strojno učenje, RTX serveri za renderiranje filmova i T4 Cloud GPU za hiperskaliranje i cloud tehnologiju odakle dolazi dodatan izvor zarade.

 

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano